Solat Tiang Agama


“Dan janganlah kamu mendekati zina; Sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang amat buruk.” (QS Al-Isra’, 17/32)

Isnin, Januari 26, 2009

DARI RS KE US...Alhamdulillahi rabbil ‘aalamiiin. Kembali ke tanahair tanggal 1 Jan 2009 bila kapal terbang Emirates mendarat dengan selamatnya pada jam 1.55 tengahari. Kali ini 10 hari ummi berada jauh dari keluarga dan teman-teman seperjuangan di sini. Sms bertubi masuk ke handphone..masing-masing menzahirkan kerinduan untuk ketemu. MasyaAllah…Subhanallah…beginilah nikmat ukhuwwah yang terjalin.

Teringat akhir tahun 2007, ummi memasang niat dan azam baru. Tahun 2008 akan menyaksikan RS ke persada antarabangsa! Adik junior lepasan Kolej Islam, Fatkuradzi sentiasa meniupkan semangat kepada ummi. Go Go RS International! Kadang-kadang ummi ketawa dengan telatahnya. But deep in my heart, this dream is for real! Itu tekad ummi. Subhanallah…AllahuAkbar! Kita merancang, Allah jua merancang. Namun perancangan Allah jualah yang terbaik. Bermula dengan mengekori Ketua Wanita JIM, Dr Harlina yang juga adalah Pengerusi Lembaga Pengarah Induk RS, ke Singapura pada awal tahun 2008, maka RS terus mengorak langkah mencari peluang memajukan diri dan pembangunannya di serata pelusuk bumi Allah ini. Alhamdulillah! Inilah yang menjadikan ummi bertambah yakin dengan janji Allah.

Dan hendaklah ada di antara segolongan ummat yang menyeru (berdakwah) kepada kebajikan (mengembangkan Islam), dan menyuruh berbuat segala perkara yang baik, serta melarang daripada segala yang salah (buruk dan keji). dan merekalah orang-orang yang beruntung. (Surah Ali Imran : 104)


Sebaik sampai di daratan lapangan terbang George Bush Houston, Texas ummi dan kak Roha merafakkan syukur lillahi Taala. Enam belas jam perjalanan dari Dubai International Airport ..aduh repot banget deh! Seperti melalui kastam di Dubai untuk ke Houston, begitu jugaklah prosedurnya bila dah pun menjejakkan kaki di Houston sendiri. Very, very tight security. Alhamdulillah surat jemputan dari MISG (Malaysian Islamic Study Group) dan IMSA (Indonesian Muslim Society in America) ada ummi bawak sebagai bukti mengapa kami sampai ke Houston tu. Tak tahu la kenapa begitu sekali pemeriksaannya sedangkan untuk memohon visa di kedutaan Amerika, Kuala Lumpur ini telah pun melalui sesi temubualnya. Alhamdulillah, sahabat baru ummi di kedutaan, Tina membantu memberi sokongan(recommendation) yang tinggi terhadap usaha kami untuk bertemu pelajar-pelajar Malaysia di seluruh Amerika. Anyway, many thanks to Tina and Bill from the US Embassy in KL for helping us in the application for visa. Really love to see you again Tina..and hope you can speak bahasa melayu fluently by now.Semasa beratur di pemerikasaan kastam, ummi sms Zabidi (ex junior di KIK) bagitau dah sampai. Zabidi called dan maklumkan ada students akan ambil kami di airport. Jenuh Ammar dan Alia menunggu rupanya. Kesian anak-anak ini… Masing-masing dah keletihan agaknya tapi yang pasti kami semua lapar! Ummi betul-betul rasa terharu atas hospitality yang diberikan oleh Ammar dan Alia…memastikan ummi dan kak roha cukup segalanya. I’m deeply touched….yang terbaik pasti menanti kalian insyaAllah..

Tiga sesi perkongsian dari kami dalam 3 hari. Nostalgia betul bila mengenangkan kehidupan ummi dan suami di Melbourne, Florida dan seterusnya berpindah ke Hartford, Connecticut di antara tahun 1985-88. Pergi berdua dan kemudian dikurniakan dua anak di sana…Subhanallah…Alhamdulillah…memang setiap langkah yang ditempuh semakin mendewasakan dan mematangkan kehidupan kami. Ada ummi kongsikan sedikit cerita suka duka membina keluarga dan membesarkan anak-anak semasa slot ‘Di sini kita bermula…’ Walaupun banyak kepayahan dan kesulitan yang terpaksa dilalui namun tak pernah sedetik pun ummi dan suami merasa terancam dan menyesal dengan apa yang telah Allah izinkan berlaku. Malah kami terpanggil untuk membantu sahabat-sahabat yang kami rasakan lebih memerlukan dari kami. MasyaAllah…di ketika itu ummi belum banyak mengerti soal rahmat Allah. Hanya tahu dan faham di sudut hati namun belum dapat merasakan sentuhan nikmatNya…AllahuAkbar…setiap apa yang dikeluarkan hasil titik peluh bagi saraan seisi keluarga kami diperuntukkan kepada mereka yang lebih memerlukan, rupanya Allah gantikan dengan rezeki dari sumber yang tidak kami sangka-sangkakan…Subhanallah…Alhamdulillah! Bahagianya menangisi waktu pemberian ini, syahdunya sampai terus ke dalam hati….terasa sungguh manisnya nikmat anugerah Allah SWT. Kadang-kadang kita lupa bahawa apa yang ada dan diberi kepada kita bukanlah hak milik total kita. Kita ingat kesusahan kita dan kita lupa bahawa ada lagi yang lebih tersiksa kehidupannya dari kita. Astaghfirullahal ‘Adzim… janganlah diambil nikmat sedar dari diri kita ini…Ya Rabb, jika kami di antara yang alpa, Engkau kejutkanlah kami, insafkanlah kami atas setiap kurniaanMu…Ya Ghafuur Ya Syakuur, jika kami di antara yang masih lupa, janganlah Engkau biarkan kami terus berseorangan… datangkanlah kepada kami sahabat-sahabat yang menginsafkan kami, ampunkanlah kami dan jadikanlah kami hambaMu yang sentiasa mensyukuri nikmat pemberianMu…

Slot bengkel bersama anak-anak perempuan (MISG) menambahkan keyakinan ummi bahawa suatu hari nanti anak-anak ini pasti menjadi pemimpin yang hebat..insyaallah! Kekuatan, keberanian dan kekreatifan mereka sangat teruja. Jika langkah baik ini terhenti disebabkan kesibukan belajar, ummi akan rasa kecewa. Sayang kalau kita tak menafaatkan kesungguhan yang telah berbunga di sini. Langkah mengislah dan berdakwah ini telah bermula! Di mana-mana pun boleh dilaksanakan tanggungjawab ini…semasa belajar mahupun bekerja nanti. Yang penting amal ini berterusan dan menjadi satu komitmen dalam diri untuk menegakkan yang haq. Tanamlah sifat berani, tawadhu’, rasa kasih dan prihatin serta sentiasa berlapang dada atas apapun senario yang kita hadapi. Pamerkan diri yang sangat welcoming …perindahkan diri dengan akhlaq Islam…insyaAllah ummi yakin ramai yang akan tertarik untuk bersama mendaulatkan Islam!

Sesi ummi berakhir dengan perkongsian dari RS. Memang berazam untuk bagi satu kelainan kepada anak-anak di sana. Not just about RS…I want them to to feel the urgency to do amar ma’ruf nahi mungkar wherever they are. At this time, ummi dah pun mula sakit tekak dan batuk-batuk. Maklumlah cuaca sejuk yang terasa hingga ke tulang. Makanan yang masuk ke perut pun sejuk macam baru keluar peti ais. Agaknya badan yang dah terbiasa dengan makanan panas dan cuaca panas, mulalah menjejaskan kesihatan ummi. Namun izin Allah, suara ummi yang serak berperanan pulak menzahirkan citarasa yang hiba dan terharu bila ummi membawa cerita-cerita dari Rasulullah SAW. Bukan ada maksud ummi untuk menyedihkan anak-anak dan sahabat semua cuma ummi perlukan sentuhan hati kalian demi mengembalikan perjanjian kita dengan Allah. Ummi ingin hidupkan panggilan-panggilan jihad dalam diri anak-anak. Ruang dan peluang merebut pahala yang sangat ummi harapkan untuk menjadi kenyataan dalam setiap kehidupan kalian. Kita punya misi utama untuk mendapatkan Jannah dan bertemu dengan Allah. Namun sudah tentu kita perlu tunaikan misi membangunkan tamaddun terlebih dahulu demi memartabatkan syiar Islam. Kita semua kena bersatu untuk membina peradaban ini. Dan, untuk saling mengukuhkan di antara kita, perlulah setiap dari kita menjadi yang terbaik pada setiap ketika dan waktu. Menjadi muslim yang mukmin. Menjadi ummat yang Rasulullah rindukan untuk bertemu…

Ramai anak-anak dari MISG dan sahabat-sahabat baru dari IMSA yang sempat ummi jumpa dan berkenalan di muktamar. Ummi jugak diberi kesempatan berkenalan dengan beberapa orang speakers lain yang jugak dari Malaysia…saudara Azman Hussain, YB Nik Nazmi, Dr Azly Rahman dan Fazrul . MasyaAllah..mereka semuanya hebat! Berpeluang juga ketemu sahabat-sahabat yang selama ini hanya berkomunikasi melalui emel. Zabidi dan Amir Razelan. Syukur Alhamdulillah. Khas untuk Nazirah Mohd Khairi yang kini mantan ameerah MISG, ummi ucapkan jutaan terima kasih kerana membantu menjadikan impian ummi menjadi kenyataan. Jazakumullahu Khairan Kathira kepada semua. We would never have made it without all of you …pasti dengan izinNya… Alhamdulillahi rabbil ‘aalamiiin.Untuk Abdul Hakim dan anak-anak semua….ummi sudah mula merindukan kalian. Terus doakan kami diberi kekuatan dan ketabahan dalam memenuhi amanah Allah ini. Moga kalian terus disuntik semangat juang yang tinggi.

Nukilan
ummiroses

4 ulasan:

Deremind berkata...

*meninggalkan jejak tanda sudah dibaca..hehe*

huuu.. terharu saya..

Jazakillahu khayr 'ala kulli haal. =)

Nazirah

AmIruL berkata...

meninggalkan jejak juga tanda sudah 'dilihat':D

abdul berkata...

tapak kaki sapela bsepah2 nih..

Intan berkata...

Salaam Ummi,

Ummi tolong baca ni http://onettales.blogspot.com/2009/01/scary-truths-youre-children-may-tell.html

Takutlah. Macam mana nak buat? Saya ada adik berumur 14 thn dan 17 thn. Mereka nampaknya lagi 'advance' lah. Pada umur 13 thn pun dah pandai ucap I love you I miss you kepada budak lelaki... pernah saya sneek message di handphone, tulisan yang pelik-pelik lah Ummi... message dari budak lelaki yang berbaur lucah dsb. Pendekatan confiscate handphone, tak jalan lah Ummi. They retaliated.

Tak tau macammana nak handle situasi macam ni (spt cerita dalam blog tu) jika berlaku pada adik/anak sendiri.

Followers

Linking to me from where??.....

Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!

AKTIVITI RS