Solat Tiang Agama


“Dan janganlah kamu mendekati zina; Sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang amat buruk.” (QS Al-Isra’, 17/32)

Ahad, Jun 21, 2009

SANTUNI MASYARAKAT





“Hi! I’m Ros from Hidayah Centre. We have a carnival here until Sunday. There’ll be lion dances for the opening on Saturday. An interesting forum regarding economic crisis from the view of 3 religions i.e islamic, christianity and budhaism. And also some cultural perfomances like kompang, silambam dance and nasyid at 8 pm that night. Please come and join us. Here is something for you to read and also a gift from us. Thank you.”




Dan kalau mendapat gelengan kepala atau wajah yang selamba serious buat tak pandang bila kita baru saja membuka mulut untuk menegur, just say “thank you very much sir or madam.” Tak perlu kecewa atau rasa terluka dan sedih. Kita berusaha sahaja. Selebihnya serahkan kepada Allah SWT yang maha berkuasa menganugerahkan hidayah kepada sesiapa yang dikehendakkiNya. Yang penting kita berupaya menyebarkan syiar agar insan lain tahu apa itu Islam yang sebenarnya.



Lega rasanya bila tanggungjawab terhadap melaksanakan Karnival Harmoni selesai. Langkah menyantuni masyarakat baru bermula. Ramai sahabat yang kurang biasa lagi untuk berinteraksi secara langsung dengan masyarakat non muslim. Cuba pelbagaikan kata-kata supaya kita dapat break the gap….alhamdulillah. Ramai yang kembali kepada kami dengan senyuman dan semangat tinggi untuk menyebarkan syiar. Yang berminat untuk terus bertanya tentang Islam, maka kami hadiahkan mereka sebuah AlQuran terjemahan bahasa Inggeris.




Tiga hari berkarnival di Summit USJ sehingga kaki terasa tak sanggup berpijak lagi…akhirnya beberapa sahabat mencadangkan menjenguk ke GINTEL pusat jualan mesin-mesin urutan anggota badan...memang sesuai sekali! Selepas memberi tunjuk ajar kepada beberapa sukarelawan karnival, kami mohon keizinan untuk menghilangkan diri ke GINTEL berdekatan. Ambil peluang mencuba pengurut kaki…..wah!! sedap banget nih. Sambil menanyakan tentang alatan ni, sempat bicara tentang kehidupan pemuda cina yang mempromosikannya. Siap introduce aweknya. Inilah masa terbaik memberi nasihat tentang gejala sosial yang semakin menggawatkan dunia remaja, belia dan dewasa tua. Dikelilingi beberapa salesgirls lagi di situ dan berkongsi cerita dengan mereka....macam sesi berceramah la pulak…hehe. MasyaAllah…..terasa sangat ruang dan peluang beramal diberi Allah di mana pun kita berada.


Sayugia diingatkan kepada sahabat-sahabat semua bahawa ……langkah kita baru sahaja bermula! Ambillah peluang mengislah dan berdakwah ini selagi hayat masih ada….

1 ulasan:

woodstacker berkata...

ummi!!!
teruskan dengan jalan dakwah!
suka sgt ur spirit.
nway, mas ah mah tu sepupu saya punya wife. slalu juge dgr cerita pasal ummi...

Followers

Linking to me from where??.....

Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!

AKTIVITI RS